Error message

Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in include_once() (line 2 of /home/myradcom/public_html/domain/madrasahdiauddin.com.my/sites/default/settings.php).

Sifat Orang Islam Sejati

Terjemahan hadis:

 

Diceritakan daripada Abdullah bin Amru bin As daripada Nabi s.a.w. baginda bersabda seseorang Islam sejati itu ialah mereka yang menyelamatkan saudara Islamnya yang lain dari lidahnya dan tangannya, dan sebenar-benar orang yang berhijrah itu ialah mereka yang meninggalkan apa yang dilarang oleh Allah.

 

Huraian Hadis

 

Keelokan dan kesempurnaan Islam seseorang itu tidak sama diantara satu orang dengan yang lainnya, walaupun mereka itu sama-sama mengucap dua kalimah syahadah, mengerjakan sembahyang mereka berpuasa bulan Ramadhan dan lain-lain lagi. Sebaliknya ada banyak perkara-perkara lain yang mesti dilakukan supaya Islam seorang itu menjadi lebih baik dan lebih sempurna.

 

Dalam hadisnya di atas Rasullullah menegaskan bahawa di antara perkara yang boleh menyempurnakan lagi keislaman seseorang itu ialah dengan menjaga lidah dan tangan daripada melakukan perkara-perkara yang boleh mendatangkan keburukan. Keburukan yang mungkin timbul daripada lidah ialah mengeluarkan kata-kata jahat seperti mengumpat, menghina ,menfitnah,mengadudomba lain-lain lagi. Manakala yang keluar dari tangan pula ialah seperti mencuri, menganiayai orang lain dan sebagainya.

 

Sebaliknya lidah dan tangan juga boleh menyelamatkan seorang itu daripada terjerumus kelembah kebinasaan dan kejahatan. Seperti memberi nasihat dan melarang seorang yang hendak melakukan sesuatu kejahatan dan maksiat. Bahkan dengan tangan juga boleh menahan seorang yang berkelahi dan bergadoh . Begitulah besarnya peranan lidah dan tangan untuk menyelamatkan orang lain daripada terjerumus kedalam kejahatan dan maksiat.

 

Lidah dan tangan adalah dua anggota penting yang mesti dikawal dan dijaga dengan baik kerana banyak kebinasaan dan jenayah berpunca daripada kedua-dua anggota tersebut. Tersalah mulut mungkin membawa maut tetapi tergelincir kaki boleh sembuh kembali. Seperti kata pepatah kerana pulut santan binasa kerana mulut badan binasa.

 

Selain daripada itu Rasullullah juga menerangkan bahawa orang yang berhijrah dan meninggalkan kampung halaman mereka dengan tujuan hendak memelihara kesucian ugama dan hendak mengelakkan diri daripada ancaman orang-orang musrik serta meninggalkan perkara-perkara yang ditegah oleh Allah akan mendapat pahala besar dari Allah dan itulah sebenar-benarnya orang yang berhijrah.

 

Oleh itu tiap-tiap orang Islam hendaklah berusaha menyempurnakan lagi Islamnya dengan menambahkan sifat-sifat terpuji dan menjauhkan diri daripada sifat-sifat keji. Lebih-lebih lagi meninggalkan perkara-perkara yang ditegah oleh Allah, malah janganlah sekali-kali berpuas hati dengan hanya menunaikan sembahyang, puasa dan sebagainya sahaja.

 

Pengajaran Hadis:

 

Diantara pengajaran yang dapat difahamkan dari hadisnya di atas:

 

1. Orang Islam hendaklah menjaga lidah dan tangannya daripada melakukan
    perkara-perkara yang menyakiti orang lain.

2. Tidak sempurna Islam seorang itu selagi ia melakukan sifat-sifat buruk dan keji.

3. Orang Islam hendaklah meninggalkan perkara-perkara yang dilarang oleh Allah

Tags: 
Kategori: 
Artikel